20210616_BELA_TITULKA
21.6. 2021 

Šifra Mistra Brailla

Návštěva ze spolku Beluška otevřela oči našim dětem - dozvěděly se nejrůznější informace o zrakově handicapovaných. Tahákem programu byla vodicí fenka Beluška, po které je spolek pojmenovaný.  Děti se dozvěděly, jak se k nevidomým chovat a jak se chovat k vodicím pejskům. Už víme, že vodicí psy nemáme na ulici hladit. Také víme, že tito pejsci jsou cvičení i na podávání velmi drobných předmětů a že Bela dokáže najít v trávě minci, nespolknout ji a podat své paničce.

Poslechli jsme si úryvek pohádky napsané Braillovým písmem, písmem pro nevidomé, slabozraké nebo pro lidi se zbytky zraku. Už víme, že obdélníky se šesti body pomáhají otvírat svět nevidomým a že hmat je pro ně klíčovým smyslem. Jednotlivé lidské smysly jsme si pojmenovali a zkoušeli se zamyslet, jak nevidomým ostatní smysly mohou pomoci.

Děti si vyzkoušely speciální brýle jako simulaci částečné nebo praktické slepoty. Když zavřely oči, zkoušely si jako plně nevidící sundat a zase nandat botu. Prošly se se slepeckou holí. Na mnohé se ptaly.

Ukázali jsme si, jak na nevidomé mluví jejich mobilní telefon a jak jim prakticky pomáhá zprostředkovat kontakt s okolím.

 

Program byl hrazen z prostředků SRPŠ

Foto: Tereza Drvotová Kloubková, Kateřina Klusáčková

Text: Kateřina Klusáčková

Fotogalerie