20210617_093047 (1).jpg
17.10. 2021 

Bezpečná cesta do školky

Vážení rodiče,

jistě jste si všimli dlouhodobého problému týkajícího se dopravní situace v ulici Nechanského, kde naše školka sídlí. Zejména v ranních hodinách je zde velký provoz způsobený zejména špatným parkováním vozidel. Připomínáme, že v celé ulici Nechanského je, vyjímaje modrou zónu, zákaz parkování. Nesprávně parkující vozidla tak nejen porušují Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, ale současně vytvářejí nebezpečnou cestu do školky dětem a rodičům, kteří ulicí procházejí pěšky. Zaparkované vozy brání výhledu do vozovky jsou důvodem, proč projíždějící vozy jezdí po chodníku a nikoliv jen po silnici a znemožňují průjezd vozům IZS!

Důsledkem toho jsou ohroženy děti procházející ulicí do školky i přilehlé základní školy. Zvýšená koncentrace motorových vozidel také zhoršuje kvalitu ovzduší v dané lokalitě. 

Pokud nemáte jinou možnost než příjezd vozidlem, doporučujeme zaparkovat v ulici Na Dlouhém lánu, kde bývá dostatek volných parkovacích míst a kde je parkování bezpečné a povolené a nezpůsobí problémy projíždějícím vozům ani pěším.

Současně uvádíme ke zvážení možnost dojíždět do školky městskou hromadnou dopravou či docházet pěšky. Děti, které do školy a školky pravidelně docházejí pěšky, si osvojují důležité kompetence pro celý život - umí se bezpečně pohybovat v dopravním provozu, registrují orientační body v terénu a mají dobrý odhad vzdálenosti a také času.

Pro městskou část Praha 6 je jednou z priorit právě bezpečná cesta do škol. V minulém školním roce proto vytvořila dotazník pro děti a rodiče, zabývající se tímto tématem. Z výsledků šetření je znatelná nejen realita, ale také přání dětí, které koresponduje se současným trendem ekologického života a ochranou planety Země a také se zdravým životním stylem, který zahrnuje dostatek přirozeného pohybu.

Videa