Fiona
15.10. 2021 

Podpora dívky z Ugandy

Jak jistě víte, před rokem díky naší finanční podpoře a svému vlastnímu úsilí úspěšně vystudoval chlapec z Ugandy, Junior. Dnes se živí jako truhlář a má tak nakročeno k lepší budoucnosti.

V loňském školním roce jsme se proto společně shodli na tom, že v projektu Adopce na dálku chceme pokračovat. Největší smysl nám dávalo vybrat dívku v předškolním věku, abychom na její vzdělání mohli spolu přispívat od samého nástupu do školy až po ukončení jejích studií.

Dnes již šestileté Fioně Atim jsme během loňského roku dokázali vybrat dostatek financí k tomu, aby letos v září mohla začít navštěvovat základní školu. (Všechny bližší informace naleznete na nástěnce v mezipatře školy či u Terezy Drvotové Kloubkové ze třídy Delfínů.)

I nyní vybíráme pro Fionu finanční prostředky, stejně jako tomu bývalo u Juniora každý rok. Částka, která přesáhne potřebnou sumu na studium v daném roce, může být využita na další podporu rodiny. Letos proto vybraná částka poslouží k nákupu hospodářských zvířat přímo na farmičku Fiony a jejího dědečka, jež se o ni a její sestru stará. Rodina tak získá potřebný přísun surovin (mléko, vejce) k přímé vlastní konzumaci a případně i k prodeji či výměně za jiné potřebné suroviny od jiných farmářů. Každopádně tak společně pomůžeme Fioně k alespoň částečně snadnějším zítřkům...

Děkujeme vám všem, že se s námi na pomoci podílíte. Projekt je totiž velmi přínosný i pro naše děti. Uvědomí si díky němu, že v různých zemích je život velmi odlišný, prohloubí se v nich zájem o solidaritu a morální hodnoty, budou si více vážit pro ně doposud obyčejných a samozřejmých věcí (jako je elektřina, doma tekoucí voda, jídlo a také možnost docházet do školky a školy). V každé třídě jsou děti s projektem seznamovány přiměřeně svému věku, např. loutkovým divadlem, povídáním, ukazováním mapy, fotografií či prožitkovou hrou. Každoročně si také s adoptovaným dítětem vyměníme několik dopisů psaných v angličtině. Nejaktuálnější dopis vždy najdete na nástěnce a s dětmi je čtou a píší paní učitelky na třídách. 

K dnešnímu dni slaví Arcidiézní charita Praha, přes niž spolupráce probíhá, výročí 20 let pomoci v Ugandě. Pojďme společně toto číslo posunout zase o něco vpřed...